Chantal Janzen scoort geen punten: ‘De kijkers trappen daar niet meer in’


Chantal Janzen’s nieuwste TV-show “De Piano” op RTL 4 kampt met een forse daling in kijkcijfers, wat zorgen baart binnen de zender.

Na een bemoedigende start met 884 duizend kijkers, kelderde het aantal kijkers naar 597 duizend in de tweede aflevering, om vervolgens verder te dalen naar 446 duizend bij de laatste uitzending.

Deze terugval is opmerkelijk voor Janzen, die doorgaans garant staat voor sterke kijkcijfers.

Kijkcijferexpert Tina Nijkamp duidt deze trend als een behoorlijke glijbaan naar beneden op de kijkcijferladder.

Op haar mediakanaal analyseert ze de verminderde populariteit van “De Piano”, die nu slechts een 21e plek in de kijkcijfer top 25 bezet.

De tegenvallende resultaten worden nog pijnlijker als men kijkt naar de prestaties van andere programma’s in dezelfde periode.

Zo deed “De Slechtste Chauffeur van Nederland” op RTL 5 het beter met 511 duizend kijkers en een marktaandeel van 19,9 procent binnen de commerciële doelgroep van 25 tot 54 jaar.

Zelfs RTL 7, NPO 1 en SBS 6 scoorden hoger tijdens hetzelfde uitzendslot. Nijkamp wijst ook op de kritiek die “De Piano” heeft moeten verduren.

In haar podcast ‘Tina’s TV Update’ legt ze uit dat er veel commentaar is op het programma, vooral gericht op de authenticiteit en het hergebruik van talenten.

“Er is veel commentaar op geweest, dat het nep is en dat er heel veel kandidaten zijn die al in andere talentenjachten hebben gezeten, maar dan doen ze alsof het spontaan is. De kijkers trappen daar niet meer in,” zegt Nijkamp.

Met nog drie afleveringen te gaan, is de toekomst van “De Piano” onzeker. Hoewel er hoop is dat de kijkcijfers zich herstellen, lijkt de huidige trend te suggereren dat het programma wellicht niet lang standhoudt.

Het wordt door sommigen al beschouwd als een “megaflop”, een ongebruikelijke situatie voor zowel Chantal Janzen als RTL 4, die normaal succesvolle televisieconcepten produceren.

Deze tegenslag kan waardevolle inzichten bieden voor toekomstige projecten van zowel de zender als de presentatrice.

De komende weken zullen bepalend zijn voor de vraag of “De Piano” enigszins kan herstellen of dat het een definitieve plaats inneemt in de lijst van geflopte Nederlandse televisieprogramma’s.