In Nederland gelden diverse regels waar burgers zich aan moeten houden, variërend van logische voorschriften tot regelgeving die je misschien verrast.
Neem bijvoorbeeld het verbod op het wassen van je auto op je eigen oprit, dat in sommige gemeenten van kracht is.
Veel mensen grijpen op een zonnige dag naar een emmer en spons om hun auto een opfrisbeurt te geven, vaak onder het genot van wat muziek.
Echter, niet iedereen is zich ervan bewust dat dit niet overal is toegestaan.
Ons onderzoek wijst uit dat de regelgeving rond het autowassen niet landelijk is geregeld, maar dat gemeenten hier zelf over beslissen, aangezien zij verantwoordelijk zijn voor het straatbeheer.
Dit verschilt per gemeente, vergelijkbaar met de regels rond stoepkrijten. Om te weten of je in jouw gemeente je auto op de oprit of op straat mag wassen, moet je de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) raadplegen, beschikbaar op de website van je gemeente.
Maar waarom zou een gemeente autowassen op straat verbieden? De reden is milieuoverwegingen.
Het vuil en de schoonmaakmiddelen van de auto kunnen in het riool terechtkomen.
In gemeenten met gescheiden riolen wordt huishoudelijk en bedrijfsafvalwater via het riool naar zuiveringsinstallaties geleid, terwijl regenwater direct naar natuurlijke waterbronnen stroomt.
Het wassen van je auto kan ertoe leiden dat vervuild water direct in de natuur belandt, iets wat milieuvervuilend is.
Daarom hebben sommige gemeenten strenge boetes ingesteld voor het wassen van auto’s op straat of de oprit. Overtreders kunnen zelfs een boete tot 440 euro krijgen.