Uitspraak Noa Vahle zorgt voor teleurstelling: ‘Achtergelaten leven’


Jan Dijkgraaf, de bekende biograaf van de Meilandjes en een regelmatige columnist, heeft onlangs scherpe kritiek geleverd op Noa Vahle, de dochter van Linda de Mol.

Noa Vahle, die eerder naam maakte als sportjournalist, lijkt zich nu te profileren in de bredere wereld van bekende Nederlanders.

Haar recente bijdrage aan een tijdschrift waarin zij haar visie op het vluchtelingendebat in Nederland uiteenzet, heeft bijzondere aandacht getrokken.

In het interview spreekt Vahle zich uit tegen het labelen van individuen als ‘vluchtelingen’ en het gebruik van het woord ‘crisis’, waar ze moeite mee heeft.

Ze benadrukt dat het om mensen gaat die een complexe achtergrond en verhaal hebben.

“Het zijn mensen met een verhaal, een opleiding, een achtergelaten leven,” merkt ze op.

Ze daagt anderen uit die hierover oordelen, en vraagt hen naar hun perspectief.

Dijkgraaf echter, lijkt niet overtuigd door Vahle’s aanpak en betrokkenheid bij dit onderwerp.

Op een online platform uitte hij zijn ongenoegen door te stellen dat men “ook te veel in zichzelf kan gaan geloven”.

Zijn reactie was sterk genoeg om er een 99 Woorden-column aan te wijden. Aanvankelijk leek hij verheugd toen hij las over Vahle’s kritiek op het gebruik van de term ‘vluchtelingen’, maar hij was snel teleurgesteld toen bleek dat haar standpunten niet overeenkwamen met zijn verwachtingen.

Hij had gehoopt dat ze een harde lijn zou nemen tegen wat hij beschouwt als ‘economische gelukszoekers’ en ‘uitvreters’.

Tot zijn teleurstelling beschreef Vahle deze mensen juist als ‘mensen met een verhaal’, en niet in de negatieve zin die Dijkgraaf had verwacht.

Als uiting van zijn afkeuring plaatste Dijkgraaf onder zijn column een foto van een roze teiltje, een symbool dat vaak gebruikt wordt om misselijkheid te illustreren, waarmee hij zijn diepe onvrede over haar standpunten duidelijk maakte.